Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΖΑΝ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ 250 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Δυο άντρες που παίζουν χαρτιά - ο πίνακας του Σεζάν, ένας από τους πέντε πίνακές του με αυτό το θέμα -, οι «Χαρτοπαίκτες» του 1895, είναι πλέον το ακριβότερο έργο του κόσμου. Πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Στην τιμή των 250 εκατομμυρίων δολαρίων!
Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό «Vanity Fair» στο σάιτ του: «Η συμφωνία, με ένα και μοναδικό χτύπημα, έκλεισε στην υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για έργο τέχνης»!
Τρελά λεφτά; Και βέβαια τρελά λεφτά, αν σκεφτεί κανείς πως ξεπερνάει κατά 110 εκατ. δολάρια το μέχρι τώρα ρεκόρ, από τον πίνακα «Νο. 5, 1948» του Τζάκσον Πόλοκ. Πολλά λεφτά.
Αλλά με τα 250 εκατομμύρια δολάριά του το Κατάρ κερδίζει κάτι περισσότερο από ένα μετα-ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα. Κερδίζει ουσιαστικά την είσοδό του σε μια πολύ ιδιαίτερη λέσχη, καθώς υπάρχουν τέσσερις ακόμη «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν και ανήκουν σε ονομαστές συλλογές, όπως του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και του Μουσείου Ορσέ. Που σημαίνει πως το Κατάρ γίνεται με τη μία μέλος αυτής της ελίτ της τέχνης.
Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία - λέγεται πως - κυκλοφορούσε ως φήμη εδώ και μήνες στους κύκλους των ανθρώπων της τέχνης και των δημοπρασιών. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη η αγορά της τέχνης. Η αστρονομική τιμή έβαλε νέα όρια. Και, αν μπορεί κάποιος να κάνει προβλέψεις σε έναν χώρο σαν κι αυτόν, τα πράγματα στο εξής θα είναι διαφορετικά. Μια μικρή χώρα στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, με πολλά πετρέλαια και με τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο, διαμορφώνει νέα στάνταρ στην αγορά της τέχνης. Ο πίνακας του Σεζάν θα κοσμεί στο εξής το καινούργιο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ντόχα. Και οι αγορές μαζί με τους φιλότεχνους και τους συλλέκτες από όλον τον κόσμο θα βλέπουν πια την πρωτεύουσα του Κατάρ με άλλο μάτι.
Ο περίφημος Σεζάν των 250 εκατομμυρίων δολαρίων άλλαξε χέρια κάποια στιγμή μέσα στο 2011 αθόρυβα και μυστικά. Και έμεινε μυστικό μέχρι πρόσφατα όταν λεπτομέρειες γύρω από την αγορά άρχισαν να καταφθάνουν από διάφορες πλευρές, από συλλέκτες, από επιμελητές, από ντίλερ που αυτές τις μέρες κινητοποιούνται και ταξιδεύουν στο Κατάρ για τα εγκαίνια - την Πέμπτη - της έκθεσης του Τακάσι Μουρακάμι «Murakami - Ego» που θα είναι η πρώτη του καλλιτέχνη στη Μέση Ανατολή.
Η αποκάλυψη για τους «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν ήλθε δηλαδή την κατάλληλη στιγμή για να στραφούν προς τα εκεί οι προβολείς, και θα είναι σίγουρα το γερό χαρτί στις συζητήσεις στα σαλόνια της Τέχνης στην Ντόχα.
Μπορείτε να δείτε πίνακες των σημαντικότερων ζωγράφων του 19ου αιώνα (και πίνακες του Σεζάν) στον παρακάτω σύνδεσμο στο blog ου σχολείου μας: http://amadeuskas.blogspot.com/2011/01/160.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου