Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Εύχομαι σε όλους, μαθητές και καθηγητές, καλή σχολική χρονιά  Ελπίζω παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες να πετύχουμε  τους στόχους μας .Και για  να ξεκινήσουμε ευχάριστα τη διαδικτυακή μας επικοινωνία ακολουθεί ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρισυ στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" το οποίο καταγράφει  όσα συμβαίνουν την πρώτη μέρα στο σχολείο ,την ημέρα του αγιασμού, στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου:
 "Η αυλή ήταν καθαρή, με τα δέντρα στην περίμετρό της κλαδεμένα, τα παγκάκια της άδεια και την αυλόπορτα κλειστή ακόμα. 13 Σεπτεμβρίου, η μέρα που άνοιξαν φέτος τα σχολεία, αρχή της εβδομάδας και ενός ακόμα σχολικού έτους, ώρα 7.30 π.μ.
Έξω από τα κάγκελα είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται «οι μεγάλοι», παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’, που δεν έχουν πια ανάγκη τη μαμά τους για να έρθουν στο σχολείο, αντράκια και κοπελούδες, όλο μεγαλίστικη κουβέντα και πεπειραμένο ύφος. Κάθε τρίτη κουβέντα ήταν «ρε συ» ή «μαλάκα» ή άλλες εξυπνάδες που τσίμπησαν το καλοκαίρι στις διακοπές και τις επαναλάμβαναν λες και τις πρόβαραν για να δουν αν μπορούν να τις υιοθετήσουν, μαζί με το όλο στυλάκι του μεγάλου, του άνετου, αυτού που δεν έχει αγωνία που ξεκινάει το σχολείο, γιατί πηγαίνει ήδη τόσα χρόνια και δικαιούται να μην είναι ψαρωμένος.
Παρότι τα κινητά απαγορεύονται, κάποιοι τα είχαν στα χέρια και έδειχναν φωτογραφίες στους άλλους ή μόστραραν τα καινούρια τους ringtones. Μαζί διηγούνταν διάφορα καλοκαιρινά κατορθώματα για το πόσες πίστες πέρασαν στο τάδε ηλεκτρονικό παιχνίδι ή για τo πόσα αστεία βίντεο είδαν στο YouTube, γελούσαν, σπρώχνονταν και ξεφώνιζαν, ενώ το βλέμμα στεφόταν συχνά προς την αυλή, μήπως και εμφανιστεί ο φύλακας να ανοίξει. Αυτό το βλέμμα ήταν που ρόδιδε τους περισσότερους, γιατί είχε μέσα του κάμποση αγωνία ανακατεμένη με προσμονή και αυτή την αβεβαιότητα που φωλιάζει μέσα στο στήθος στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Συχνά άκουγες εικασίες για το ποιος δάσκαλος θα πάρει ποια τάξη, αν θα είναι αυστηρός, αν θα βάζει πολλή δουλειά στο σπίτι.
Τα κορίτσια χοροπηδούσαν και αγκαλιάζονταν μόλις βλεπόντουσαν, φρέσκες φρέσκες με τις αλογοουρές τους και τα βραχιολάκια τους, με τις φουστίτσες και τις βερμούδες τους, άλλες κοντούλες κι άλλες λελέκια, όλες με γυαλιστερά μάγουλα και λαμπερά μάτια. Ετοιμες. Για μάθημα, για παρέα, για μυστικά στον διάδρομο λίγο πριν χτυπήσει κουδούνι, για μία ακόμα χρονιά σχολικής ζωής, μία ακόμα χρονιά παιδικής ηλικίας που γλιστράει προς την εφηβεία.
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο φύλακας κουδουνίζοντας τα κλειδιά στα χέρια και διέσχισε το προαύλιο με σκοπό να ανοίξει την αυλόπορτα. Σφυρίγματα και επευφημίες ακούστηκαν από τα μαζεμένα παιδιά και αμέσως δημιουργήθηκε συνωστισμός στην πόρτα, λες και δεν θα προλάβαιναν να μπουν στην ώρα τους έτσι και δεν στριμώχνονταν. Πόσο ανούσια θα ήταν ώρες-ώρες το σχολείο, το μάθημα κιόλο αυτό το αλισβερίσι αν έλειπε ο μαθητικός χαβαλές!
Αφού μπήκαν οι μεγάλοι, την έπεσαν άλλοι στα παγκάκια κάτω από τα δέντρα και άλλοι μαζεύτηκαν γύρω από τα καινούρια γκράφιτι και άρχισαν να τα σχολιάζουν. Κάποιος έλεγε ότι γνώριζε «τα άτομα» που πήδηξαν τα κάγκελα και τα ζωγράφισαν και ότι αυτά ήταν πολύ «καμένα άτομα» γιατί δεν ξέρουν από γκράφιτι όπως ξέρουν «τα άτομα» που ζωγράφισαν το γυμνάσιο και όσο μιλούσε, τόσο επαναλάμβανε τη λέξη «άτομα» γεμάτος περηφάνια που την ανακάλυψε και τώρα δεν χορταίνει να τη χρησιμοποιεί γιατί η επανάληψή της τον κάνει τόσο cool.
Κι όσο γίνονταν αυτά, η αυλή γέμιζε σιγά-σιγά από παιδιά αλλά και γονείς, ντόπιους και αλλοδαπούς, που έστηναν και αυτοί τα δικά τους πηγαδάκια, έλεγαν τα νέα τους, αντάλλασσαν πληροφορίες για τις σχολές των αγγλικών ή τα γυμναστήρια της γειτονιάς, άλλαζαν τηλέφωνα, κανόνιζαν σε ποιο καφέ θα μαζευτούν μετά τον αγιασμό. Ενας χώρος γεμάτος ζωή η αυλή του σχολείου μας, παλλόμενος από τις δονήσεις που σκορπάει γύρω της η νεότητα, ξεχειλισμένος από συμπυκνωμένο ατόφιο συναίσθημα, ίσως ο μόνος χώρος που μπορεί να στεγάσει τόσες προσδοκίες, τόσα όνειρα, τόση λαχτάρα για το μέλλον, συντονισμένα στην ίδια χρονική στιγμή, αυτής της πρώτης μέρας της χρονιάς.
Και να τος εκεί ο παλιός μου μαθητής, τριτάκι φέτος, σπουδαίος όσο ποτέ, όχι μόνο γιατί μεγάλωσε μια χρονιά ακόμα, αλλά γιατί βαστάει από το χέρι τη μικρή του αδελφή που έρχεται πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο. Εκείνη φοράει ένα ροζ κοκαλάκι στα μαλλιά και είχε ένα ύφος γεμάτο περιέργεια στο πρόσωπο. Κοιτάζει γύρω της, περιεργάζεται τον χώρο, πού και πού ξαφνιάζεται από τις φωνές κι όλο κολλάει πάνω στον αδελφό της, έτσι όπως κολλάνε τα αδέλφια μεταξύ τους ακουμπώντας την πλάτη ο ένας στον άλλο και σπρώχνονται λίγο, λέγοντας με το σώμα «είσαι εδώ για μένα». Κι εκείνος απαντάει σ’ αυτό τον σιωπηλό σωματικό διάλογο «εδώ είμαι, μη φοβάσαι», φίγγοντάς της το χέρι ακόμα δυνατότερα. Υστερα, όταν έρχεται ο παπάς και πρέπει να την αφήσει για να πάει στη γραμμή, την παραδίδει απρόθυμα στα χέρια της μαμάς στο λεπτό όμως την ξεχνάει γιατί ενώνεται με τους φίλους του ενώ κάποιοι κάνουν σουτ γιατί αρχίζει ο αγιασμός.
Ετσι στεκόμαστε όλοι μαζί, δάσκαλοι από τη μια, μαθητές από την άλλη, και κοιταζόμαστε όσο ψέλνει ο παπάς και ανταλλάσσουμε χαμόγελα και νοήματα με τα μάτια, γράφοντας έτσι σιωπηλά ένα καινούριο ετήσιο συμβόλαιο. «Είμαστε εδώ, παρέα, για άλλη μία σχολική χρονιά, άλλη μία χρονιά της ζωής μας. Καλή χρονιά μας!».
Χαρά Κατσαρή,  «Πρώτο θέμα»,2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου