Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το υπερηχητικό ταξίδι του Αη Βασίλη


Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς Αϊ-Βασίλης; Απλά πράγµατα: ένα έλκηθρο που τρέχει µε ταχύτητα... 1.040 χιλιοµέτρων το δευτερόλεπτο και δεν εξαϋλώνεται από την τριβή µε τον αέρα, 214.200 ταράνδους γενετικά µεταλλαγµένους µε υπερφυσικές ιδιότητες, 321.000 τόνους παιχνιδιών και ένα εργαστήριο µε τους καλύτερους επιστήµονες του κόσµου που σχεδιάζουν το ετήσιο ταξίδι του.
Βέβαια, αυτά είναι µόνο για αρχή. Το έλκηθρο θα πρέπει επίσης να διαθέτει το τελειότερο GPS στον κόσµο για να αφήνει όλα τα δώρα στα σωστά σπίτια. Επίσης, χρειάζεται κι ένα σύστηµα ακριβούς εκτόξευσης των δώρων, µια που – ας µη γελιόµαστε – ο Αϊ-Βασίλης δεν προλαβαίνει να κατεβαίνει σε όλες αυτές τις εκατοµµύρια καµινάδες και να κάνει τον γύρο του πλανήτη σε 24 ώρες. Κι αυτό γιατί, όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί, κάθε επίσκεψη είναι αδύνατον να διαρκέσει πάνω από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, αν θέλει να ικανοποιήσει όλα τα παιδιά του κόσµου.
Ακόµα, η ταχύτητα που θα αναπτύσσει το έλκηθρο είναι 3.000 φορές αυτή του ήχου, πράγµα λίγο δύσκολο, καθώς για να κουβαλήσουν τους 321.000 τόνους δώρων απαιτούνται 214.200 τάρανδοι, οι οποίοι βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τα συνηθισµένα ζώα που βλέπουµε στις ταινίες. Αυτά διανύουν µόλις 24 χιλιόµετρα την ώρα. Γι’ αυτό άλλωστε ορισµένοι έχουν προσφέρει ως εναλλακτική λύση την πυραυλική ώθηση, η οποία όµως όχι µόνο είναι απαγορευτική λόγω του κόστους των καυσίµων, αλλά και στρέφεται κατά της παράδοσης.
Αστραπιαίες ταχύτητες. Στην κατηγορία των ταράνδων, λοιπόν, οι επιστήµονες που σχεδιάζουν το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη πρέπει να διαπρέψουν, καθώς καλούνται να δηµιουργήσουν ένα θηλαστικό που να µπορεί να παραµορφώσει τον χωρόχρονο και να εκµεταλλευτεί τις σκουληκότρυπες του σύµπαντος, επιτρέποντας στο έλκηθρο να αναπτύσσει αστραπιαίες ταχύτητες και να διασχίζει αυτές τις κοσµικές σήραγγες κόβοντας δρόµο όπου χρειάζεται. Σε αυτήν την περίπτωση µάλιστα, ο Αϊ-Βασίλης δεν θα χρειαζόταν καν να διασχίσει τον πλανήτη σε 24 ώρες, µια που θα µπορούσε να ταξιδέψει µέσα στο χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, να βρει τον τρόπο να µην ανοίξουν τα παιδιά τα δώρα πριν από την ώρα τους. Πράγµα που είναι σίγουρα πιο δύσκολο από το να πετάξουν 214.200 τάρανδοι.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε επίσης, ότι οι τάρανδοι χρειάζονται φτερά και πτερύγια σταθεροποίησης πλεύσης για όλα αυτά. Εδώ χρειάζονται οι επιστήµονες που θα µεταλλάξουν γενετικά τα θηλαστικά, αλλάζοντας τα πνευµόνια τους για να µπορούν να γεµίσουν µε ήλιο.
Η διαδροµή. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του συγγραφέα Ρότζερ Χάιφιλντ, που έχει γράψει βιβλίο για το θέµα, ο Αϊ-Βασίλης θα πρέπει στη διάρκεια του ταξιδιούτου να πραγµατοποιήσει 842 εκατοµµύρια στάσεις, όσα δηλαδή είναι και τα µικρά παιδιά που περιµένουν µε αγωνία το δώρο τους.
Για να κάνει τόσο πολλές στάσεις σε µόλις 24 ώρες, µιας και το ταξίδι του θα αρχίσει την παραµονή της Πρωτοχρονιάς (ή των Χριστουγέννων, όπως είναι το έθιµο στο µεγαλύτερο τµήµα του δυτικού κόσµου) θα πρέπει αναχωρώντας από την κατοικία του στον Βόρειο Πόλο να καλύψει µια απόσταση 370.000 χιλιοµέτρων, µε πρώτο σταθµό τη Νέα Ζηλανδία.
«Κάπου στον Βόρειο Πόλο, µια στρατιά από τους καλύτερους επιστήµονες του κόσµου, πειραµατίζεται µε τα πλέον υπερσύγχρονα υλικά που αντέχουν εξίσου στις υψηλές και χαµηλές θερµοκρασίες, µε τεχνολογίες γενετικής πληροφορικής, και µαθηµατικά παραµορφωµένου χωροχρόνου. Κι όλα αυτά µε έναν κοινό στόχο: να κάνουν εκατοµµύρια παιδιά ευτυχισµένα», λέει στην εφηµερίδα «Telegraph».
Πώς θα είναι το έλκηθρο. Το έλκηθρο πρέπει να είναι φτιαγµένο από υλικά που παραµένουν µυστικά για την ώρα. Γιατί αν υπήρχε ένα σκάφος που έτρεχε µε 1.040 χιλιόµετρα το δευτερόλεπτο στον ουρανό, τότε η αντίσταση του αέρα θα προκαλούσε τόσο µεγάλη θερµότητα που το σκάφος θα εξατµιζόταν σε µόλις 4,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Είναι σαν να εισέρχεται το διαστηµικό λεωφορείο στην ατµόσφαιρα της Γης, χωρίς απολύτως καµία προστασία.
«Στην περίπτωση αυτή, ο Αϊ-Βασίλης σίγουρα θα έχει επινοήσει µια ειδική ασπίδα την οποία θα αποτελεί ένα µαγνητικό πεδίο από φορτισµένα σωµατίδια», λέει στην «Independent» ο νορβηγός αστροφυσικός Νουτ Γιόργκεν Ρουντ Οντεγκααρντ. Ο ίδιος προσθέτει µάλιστα ότι αυτή η ασπίδα ιόντων «θα τον προστάτευε ακόµη και από τη δύναµη G που θα υφίστατο κάθε φορά που το έλκηθρο επιτάχυνε
αστραπιαία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου