Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

5η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η ειδική ημέρα του έτους που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1985, για να τιμάται η ανυπολόγιστη συνεισφορά των εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Τη μέρα αυτή τιμώνται οι φιλότιμες προσπάθειες, η δύναμη και η φωνή των εθελοντών σε κάθε μέρος του πλανήτη.
Το πεδίο δράσης του εθελοντισμού δεν είναι μόνο αυτό της κοινωνικής φροντίδας, αλλά πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Αλήθεια πόσες εκστρατείες για θέματα αναλφαβητισμού, εμβολιασμών, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος δε στηρίχθηκαν και στηρίζονται στην εθελοντική εργασία και προσφορά;
Οι ιδέες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σήμερα έρχονται στο επίκεντρο όσο ποτέ άλλοτε, ως απαραίτητο στοιχείο για μια ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη κοινωνία.
Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών. Οι οργανώσεις σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα του εθελοντισμού εκφράζουν σήμερα αυτό που ενσωματώνει η ιδιότητα του “πολίτη” σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και κάνουν πράξη αυτό που όλοι αναφέρουμε ως “κοινωνία των πολιτών”. Με άλλα λόγια δημιουργεί ενεργούς πολίτες, δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης, ενθαρρύνει τη συνεργασία και ουσιαστικά προάγει το κοινωνικό κεφάλαιο. Βοηθάει να ενσωματωθούν στην κοινωνία άτομα που έχουν μείνει στο περιθώριο, προστατεύει τα ευάλωτα στρώματα των πληθυσμών από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση και ειδικά στους νέους προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική βελτίωση παρέχοντάς τους ταυτόχρονα πολύτιμες βάσεις για την εξάσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολίτες.
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου