Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ActionAid: «Δικαιώματα από την Πρώτη Μέρα»

Για ακόμη μία χρονιά μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος στην παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση που συντονίζει η Action Aid. Οι μαθητές της Γ΄τάξης την Πέμπτη 26 Απριλίου συμμετείχαν στη δράση «Δικαιώματα από την Πρώτη Μέρα». Η φετινή εκστρατεία είναι ξεχωριστή γιατί εστιάζει σε έναν από τους πιο παραμελημένους στόχους που τέθηκαν από την UNESCO και αφορά στην εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία, των πρώτων 8 χρόνων ζωής τους.
Αφού προσέγγισαν τους οκτώ στόχους που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το 2015 όπως αυτοί αναφέρονται στη  Διακήρυξη της Χιλιετίας που υπέγραψαν το 2000 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο 2ο στόχο: «Επίτευξη καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Αναρωτήθηκαν και κατέγραψαν τις σκέψεις τους για το πώς θα αισθανόταν οι ίδιοι αν δεν γνώριζαν να διαβάζουν και να γράφουν αλλά και για το πόσο σημαντική θεωρούν την εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία, των πρώτων 8 χρόνων ζωής τους. Είδαν σχετικά video, θυμήθηκαν όμορφες προσωπικές τους στιγμές από το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Εκφράστηκαν μέσα από ζωγραφιές, σκίτσα, συνθήματα. Ευαισθητοποιήθηκαν. Επισήμαναν τους λόγους για τους οποίους η εξασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Τέλος αναφέρθηκαν στο ρόλο και στο έργο των ΜΚΟ αλλά και στο πώς ο καθένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο σας!!!

Δημοσίευση σχολίου