Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου, τιμήθηκε το 1979 με την ύψιστη παγκόσμια λογοτεχνική διάκριση για το έργο του, με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από την Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου "για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία" σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Ο λόγος που εκφώνησε ο ποιητής κατά την τελετή απονομής του βραβείου είναι, πιστεύω, ακόμη πιο επίκαιρος στις μέρες μας και αξίζει να ξαναδιαβαστεί πολλές φορές.
Με αυτόν τον τρόπο κλείνει το λόγο του:
«Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους dürftiger, είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται στα χέρια μας.»
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ομιλία του εδώ.
Μελοποιημένα ποιήματά του.
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τη βιογραφία του Ελύτη εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου