Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η ακριβότερη δημοπρασία όλων των εποχών

Στο μάθημα της Ιστορίας αλλά και στο μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές της Γ΄τάξης έχουν έρθει σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Πικάσο. Σε άλλους άρεσε η ζωγραφική του σε άλλους όχι. Για τον πιο γνωστό του πίνακα, τη Γκουέρνικα, είχαν εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις. Την Τρίτη έγινε δημοπρασία ένος πίνακά του από τον οίκο Christie's.
Το δημοσίευμα από τα ΝΕΑ.
"Μέχρι την Τρίτη διήρκεσε η πρωτοκαθεδρία του Τζιακομέτι στη λίστα με τις ακριβότερες δημοπρασίες όλων των εποχών. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο Nude, Green Leaves and Bust πωλήθηκε από τον οίκο Christie's έναντι 106 εκατ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα 104 εκατ. δολάρια που «έπιασε» γλυπτό του Ελβετού δημιουργού, τον Φεβρουάριο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο οίκος Sotheby's δημοπράτησε το μπρούτζινο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Ανδρας που περπατάει» έναντι 104,3 εκατ. δολαρίων.
Την Τρίτη, ο Πάμπλο Πικάσο «επανήλθε» στην κορυφή των πλέον ακριβοπληρωμένων έργων, καθώς ο πίνακάς του αγοράστηκε από ανώνυμο πλειοδότη έναντι 106 εκατ. δολαρίων.
Η τιμή πώλησης ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 70 εκατ. δολαρίων-90 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το BBC, ο πίνακας «Nude, Green Leaves and Bust» φιλοτεχνήθηκε το 1932 και από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ώς σήμερα βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Φράνσις και Σίντνεϊ Μπρόντι".

2 σχόλια:

christos είπε...

Δυστυχώς σήμερα υπάρχει τεράστια εμπορευματοποίηση της τέχνης
Κοινώς : Τέχνη για τα χρήματα και όχι χρήματα για την τέχνη

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, αν και υπάρχουν πολλές άλλες και πολύ πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που τεκμηριώνουν τήν άποψη σου.

Δημοσίευση σχολίου